SALt aDDITION

AWARDS & PRESS
BDAWA Design Awards 2019 - Best Small Lot Design (Up to 250m²), WINNER
BDAWA Design Awards 2019 - Best Residential Alteration/Addition $350k – $800k (Up to 250m²), COMMENDATION
PHOTOGRAPHER
CLIENT BRIEF
  • Create a new lease on life for existing 90m2 clinker-brick dwelling.
  • Increase natural light and ventilation, increase room volume, capture a vista of the iconic Yallingup ridge and improve internal functionality.
  • Incorporate usable outdoor living areas on both sides of the dwelling to enhance coastal living.
  • Concealed solar panels to be installed.
  • Addition of a cellar/music room.
  • Design to provide privacy from street.
SITE CONTEXT
The site comprised a small 275m2 sunken lot below street level, with the existing dwelling one in a group of four. Existing separation walls had to be maintained and location on the coast required consideration of severe weather conditions.

Local planning policy related to “special character areas and visual management" had to be complied with and materials and construction methods meet AS 3959 - 2009 (bushfire zone BAL19) requirements. Clearance from existing septic system was also required.
DESIGN RESPONSE
Design work started with a modest design focused on improving the kitchen, living, dining and outdoor living areas. However, a feasibility study determined that a better option was to fully remodel the existing dwelling, resulting in reclaiming some of the front veranda to increase the size of the living and dining areas. The remaining section created an alcove to the main bedroom, increasing privacy and creating a dedicated outdoor area.

A large awning, cantilevered so as not to impose on the existing septic, created a separate outdoor living area. A teak facade, that will weather to grey in the salty sea air over time, was added to extend high above the box gutter, conceal the solar panels and cap the ends of the separation walls. The roof was repitched and the internal ceilings raked upwards from the teak facade, thereby increasing the internal volume and allowing for the addition of high-light windows in rooms on the ridge side of the dwelling to capture the vista, increase natural light, ventilation and sense of space.

A skillion roof outside the back kitchen area was strategically positioned out of sight from the inside of the home and created a second outdoor area in the rear courtyard, serving as the main entry point. A gate house was incorporated in the rear fence to enhance the entry. The rear courtyard reclaimed an existing parking bay to create space for the cellar/music room.